Liberty printairmaxzijn
Image default
Aanbiedingen

Hoe helpt een ergonomische muis?

Hoe helpt een ergonomische muis?

Hoewel een ergonomische muis vele soorten en kenmerken heeft, houdt een ergonomische muis in zijn meest gebruikelijke vorm uw arm in een meer natuurlijke positie en beperkt hij de rotatie van de pols en onderarm. De meer natuurlijke positie ontlast delen van de arm die betrokken zijn bij de rotatie.

In sommige situaties kan het gebruik van een linkshandige muis bij een linkshandige gebruiker of zelfs de juiste maat gunstig zijn voor de gebruiker. Al deze eigenschappen kunnen als ergonomisch worden beschouwd als ze de gebruiker helpen.

Waarom is er een probleem met een “normale” muis?

De computermuis is oorspronkelijk ontworpen met het oog op functionaliteit en niet op ergonomie. Modieuze” stijlen en kleuren (zelfs gimmicky) modellen werden uitgebracht vóór het ergonomische ontwerp.

Traditioneel zorgt een muis ervoor dat de pols uit zijn natuurlijke positie draait, en bij langdurig herhaald gebruik in deze positie kan overbelasting of repetitief letsel overal langs het been optreden? De verkeerde maat of het gebruik van een rechtshandige muis in de linkerhand kan ook problemen veroorzaken.

Wat is een ergonomische muis?

Een ergonomische muis is een computermuis die ontworpen is om de arm en pols in een meer natuurlijke positie te brengen, om zo blessures te helpen voorkomen of te revalideren.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een ergonomische muis?

 • Minder pijn
 • Minder stress en vermoeidheid
 • Meer productiviteit
 • Minder verlof wegens letsel
 • Minder schadeclaims
 • Sneller herstel van sommige soorten letsel

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een muis?

Er is meer dan alleen polsrotatie bij het kiezen van een ergonomische muis. Kies een muis die aan uw behoeften voldoet – bespreek dit met uw ergonomisch adviseur of medisch adviseur.

Enkele kenmerken waar u aan moet denken zijn

 • Links- of rechtshandig
 • Grootte – van klein tot groot
 • Positie van de pols – mate van rotatie
 • De grip – traditionele stijl tot joysticks en goede pasvorm
 • Ondersteuning van de pols
 • Draadloos of bedraad
 • Functionaliteit – programmeerbare knoppen
 • Wees geduldig…

Als u nog nooit een ergonomische muis hebt gebruikt, kan het tijd kosten om u aan te passen – wij denken dat het ongeveer 2 weken duurt om u om te scholen. De eerste week is het wennen aan de positie en de knoppen. De 2e week neemt de snelheid toe.

Verschillende soorten ergonomische muizen

Horizontale ergonomische muis

Dit is verreweg het meest voorkomende ontwerp, en veel gebruikers zouden er bekend mee moeten zijn. Deze versies hebben een gebogen koepelvorm voor extra comfort en kunnen bewegingen volgen met behulp van optische of lasertechnologie. Als productiviteit voor u van cruciaal belang is, kan een horizontale muis een ideale keuze zijn.

Verticale ergonomische muis

De belangrijkste knoppen van een verticale muis zitten aan de zijkant, en gebruikers houden deze versies vast in een “handdruk”-positie. U kunt ook de kans op het ontwikkelen van CTS minimaliseren door dit soort muis te gebruiken, omdat u uw pols minder hoeft te draaien tijdens het gebruik. Het kan echter enige tijd duren voordat u gewend bent aan een verticale muis, en sommige mensen zullen ze nooit zo gemakkelijk vinden als traditionele muizen.

Trackball ergonomische muis

De basis van een trackball muis blijft meestal stabiel terwijl u de geïntegreerde bal rolt om de cursor te besturen. Dit type muis neemt minder ruimte in op het bureau en vereist bijna geen arm- of polsbeweging, wat de kans op het ontwikkelen van RSI kan verminderen. Met een trackballmuis kunt u ook urenlang scrollen zonder uw polsen te belasten. Het nadeel van dit ontwerp is dat het voor sommige gebruikers wat moeilijker is om algemene taken uit te voeren, zoals knippen en plakken.

Ergonomische penmuis

Een penmuis is geen stylus – het is een conventionele muis met een penachtige vorm. Dankzij dit ontwerp kunt u deze apparaten vasthouden als een pen of potlood, waarbij u minder polsbewegingen hoeft te maken. Dit is een alternatief voor traditionele muizen, en sommige mensen die lijden aan CTS, of artritis in hun polsen, hebben ondervonden dat deze opties vrij levensvatbare hulpmiddelen zijn.

Koop een stoelfiets voor thuis!