Liberty printairmaxzijn
Image default
Energie

Wat is een elektricien?

Je hebt vast wel eens gehoord van een elektricien en de kans is groot dat je ook wel enig idee hebt van wat voor werk een elektricien doet. Maar wat doet een elektricien nou precies? Een elektricien is een monteur, en dan specifiek een monteur van elektrische installaties. En wat houdt dit beroep in? Een elektricien is gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van een bepaalde infrastructuur die van belang is voor een elektriciteitsvoorziening. Elektriciens hebben dus eigenlijk een heel veelzijdig beroep, want bijvoorbeeld een huis bestaat al uit ontzettend veel verschillende elektriciteitsvoorzieningen die onderhoud en aandacht nodig hebben, laat staan een groot bedrijf of een fabriek. 

Een 2 fase groepenkast

Zoals je misschien wel weet heeft een groepenkast een 1 fase of een 3 fase groepenkast. Maar wat is een https://elektricienindebuurt.nl/2-fase-aansluiting/2 fase groepenkast? Een 2 fase aansluiting is een elektrische aansluiting. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van 2 draden in plaats van 1. Dit is specifiek bedoelt voor apparaten die erg veel energie en stroom verbruiken. Voorbeelden hiervan zijn een vaatwasser, wasmachine of een elektrische kookplaat. Deze aansluitingen zijn dus sterker dan bijvoorbeeld aan 1 fase aansluiting. Zij kunnen meer stroom geleiden. Hoe bepaal je dan het aantal fasen? Dit bepaal je aan de hand van de meterkast. 

Wat is kortsluiting?

Als er kortsluiting is, is er een hele kleine weerstand. De weerstand is zo klein dat er een hele hoge lading stroom door de kabels met elektriciteit gaat lopen. Als de weerstandswaarde zo klein is, wat ontstaat doordat de twee polen van een stopcontact gelijk met elkaar verbonden waren, zonder dat er een elektrisch apparaat met weerstandswaarde is aangesloten, dan ontstaat er kortsluiting. Kortsluiting kan ook op een andere manier ontstaan, namelijk als er een elektrisch apparaat is aangesloten aan een groep, maar als er alsnog een verbinding ontstaat tussen de 2 polen. De stroom kiest namelijk de eenvoudigste weg, en gaat dus vooral lopen door de verbinding zonder weerstand.