Liberty printairmaxzijn
Image default
Meubels

Zo bouw je een studio in huis

Als je graag muziek maakt, zijn je huisgenoten of buren daar niet altijd even blij mee. Daarom is het fijn om een plek in huis te hebben die enigszins geluidsdicht is, waar je naar hartenlust tekeer kunt gaan. Met akupanelen zorg je voor een fijne akoestiek in de ruimte. Zo bouw je je eigen muziekstudio of repetitieruimte in huis.

De juiste apparatuur

Als je lekker muziek wilt maken heb je hier natuurlijk de juiste instrumenten voor nodig. Als enthousiast muzikant heb je deze waarschijnlijk al. Als je ook graag muziek wilt opnemen is het handig om een desktop te hebben in plaats van een laptop, dat scheelt een hoop gedoe. Goede externe stereoboxen zijn een must. Ga daarnaast voor een microfoon met popfilter als je ook zang wilt opnemen. Ook als je geen piano speelt is het handig een midi-keyboard te hebben als je van plan bent ook muziek te produceren.

Zorg voor een goede akoestiek

Wanneer je muziek maakt en zeker wanneer je muziek gaat opnemen is galm echt onwenselijk. Met akupanelen op de muur en het plafond kun je dit zo veel mogelijk voorkomen. Verder kan een lekker dik hoogpolig vloerkleed op de grond de galm ook in toom houden. Een vloerkleed is ook nog eens lekker comfortabel.

Geluidsdichtheid

Om je buren en huisgenoten een beetje te sparen is het fijn als je de ruimte enigszins geluidsdicht maakt. Dit kun je heel simpel oplossen met speciaal isolatieschuim. Plak dit tegen de deuren, de vrije plekken op de muur en vergeet ook niet om eventuele gaten en kieren dicht te stoppen.

Houd het praktisch

Waarschijnlijk staat jouw thuisstudio vol met dure spullen en als je ook producent of elektrische gitaar speelt, liggen er waarschijnlijk ook overal draden. Richt de ruimte praktisch in om ongelukken te voorkomen. Een goede gitaarstandaard is echt een must. Ook zijn er speciale haken te koop waarmee je je gitaren aan de muur kunt hangen. Een eventueel (midi) keyboard moet stabiel staan en zorg voor voldoende haken aan de muur om je kabels aan te hangen. Ruim na iedere sessie al je kabels ook weer op, om te voorkomen dat ze in de knoop raken.