Liberty printairmaxzijn
Image default
Sport

Een nieuwe vishengel kopen

Het kopen van een vishengel is erg makkelijk gedaan. Bij een online hengelsport winkel of bij de lokale sportviswinkel zijn veel verschillende hengels te koop. Maar waar moet je beginnen te zoeken in de soms honderden aangeboden hengels? In dit artikel wordt ingegaan op enkele hoofdstromen binnen de hengelsport en wat voor soort hengels hier gebruikt worden. Wellicht helpt deze informatie je om wegwijs te worden in het enorme aanbod. 

Witvis

Witvis een verzamelnaam voor veel kleinere vissoorten in onze Nederlandse wateren. In helder water zie je nog al eens scholen van kleinere vis, zoals bliek, rietvoorns en blankvoorns. Dit zijn onder andere witvissen. Deze witvissen zijn over het algemeen klein van stuk, met enkele grotere soorten zoals zeelt en brasem. Doordat de vis relatief klein is, is een zware hengel niet noodzakelijk. Voor het vissen op witvis wordt dan ook nog vaak gebruik gemaakt van de vast hengel. Deze vaste hengels heb je al van 3 meter, maar je kan ook vaste hengels van over de 10 meter kopen bij de hengelsport winkel. Afhankelijk hoe groot het water is en hoe ver je uit de kant wilt vissen is het handig om je lengte van je vishengel hierop af te stemmen. 

Wil je toch witvis vangen en nog verder uit de kant vissen, dan kan je gebruik maken van een feeder of wincklepicker. Dit zijn werphengels die je met een vismolen gebruikt. Deze werphengels zijn snel te herkennen door een in het oog springende kleur top. Deze top is heel flexibel en is in feite je dobber. 

Roofvis

Roofvis als snoek, snoekbaars en baars wordt zo goed als altijd gevist met een werphengel. De puristen onder de roofvissers maken hierbij ook gebruik van een casting werphengel. Dit is een werphengel speciaal geschikt voor een reel, en dus geen vismolen. De hengel vis je hierbij met de ogen van de hengel bovenop. Met een vismolen hangen de ogen juist onder de hengel. De hengels voor het roofvissen zijn over het algemeen tussen de 2 en 3 meter lang. Afhankelijk hoe zwaar je wilt werpen is de hengel strakker of juist soepel 

Karper

Het vissen op karper wordt meestal gedaan met veel zwaardere hengels. Deze hengels zie je eerder vanaf 3 meter tot 3,9. Hierbij wordt de kracht van de hengel uitgedrukt in lbs. In feite geeft dit het gewicht weer dat nodig is om de top van de hengel met 45 graden te laten buigen. 

https://www.sportvisgigant.nl/