Liberty printairmaxzijn
Image default
Aanbiedingen

Wat zijn de voordelen van een Pvc vloer ten opzichte van laminaat

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer met de looks van een houten vloer maar dan één die simpel in onderhoud is, bestand tegen intensief gebruik en betaalbaar.  Een vloer die dus tegen een stootje kan en waar je jarenlang mee verder kunt. Er zijn dan verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Laminaat is wel de bekendste, daarnaast zijn er pvc vloeren. Maar voor welke vloer moet je dan gaan? Wat zijn de verschillen tussen deze vloeren? En voor welke vloer kies je? Welke voor- en nadelen heeft een laminaat? En wat zijn de voordelen van een pvc vloer ten opzichte van laminaat? 

Wat zijn Pvc vloeren?

De afkorting Pvc betekent polyvinylchloride. Het is een soort kunststof. Hiervan worden onder andere de Pvc vloeren gemaakt. De vloerdelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De slijtlaag is ongeveer 0,3 tot 0,55mm. Deze laag wordt beschermd door een PU finish. De PU finish is ook een kunststof laag die bescherming geeft, zodat de vloer een matte uitstraling krijgt en de vloer gemakkelijk is om te onderhouden. 

Er zijn drie soorten Pvc vloeren: plak Pvc en klik Pvc en HDF klik. 

  • Plak Pvc, ook wel dryback genoemd moet verlijmd worden op een dekvloer. De ondergrond moet werkingsvrij te zijn. De dekvloer wordt meestal eerst geëgaliseerd en geschuurd. De dikte van de vloer is ongeveer 2 á 2,5mm.

  • Klik Pvc, in de onderlaag van Pvc zit een kliksysteem zodat de vloer zwevend gelegd kan worden. De totale dikte van deze vloer is ongeveer 4 á 5mm dik. De vloer wordt op een harde en stabiele ondervloer gelegd. De basisvloer moet ook bij deze vloer helemaal egaal zijn. 

  • HDF klik, kun je vergelijken met een laminaatvloer. Alleen is de toplaag sterker. Deze vloer is goed zelf te leggen. Je gebruikt hier altijd en ondervloer bij. deze vloer leg je met expansieruimte. Dus vrij van muren en andere obstakels, zoals kozijnen, drempels en CV buizen. De totale diktes van deze vloeren is 4,5mm tot 7mm, waarvan de slijtlaag 2 tot 2,5mm dik is.

De vloeren zijn bijzonder slijtvast. We kennen de vloeren hoofdzakelijk met een authentieke houtlook maar ook de tegellook is bijzonder mooi. 

Wat is laminaat?

Laminaat is een vloer die opgebouwd is uit verschillende lagen.  Aan de tussenlaag die uit MDF of HDF bestaat bevind zich het klik systeem. Zo zijn de vloeren ook goed zelf te leggen. Op de MDF/HDF laag wordt een print aangebracht van een authentieke hout- of tegellook. De toplaag bestaat uit een beschermlaag. Deze laag is bijzonder slijtvast en maakt de vloer onderhoudsvriendelijk. Gebruik hier altijd een ondervloer die bij de legsituatie past. Zo ontstaat er een stabiele basis die isolerend werkt. Omdat de vloer onder andere uit hout bestaat moet de vloer vrij van de muren en andere obstakels worden gelegd. Na het leggen wordt deze expansieruimtes afgewerkt met plinten. Laminaat is minimaal 6mm dik en variëert tot 12mm dik.

De voordelen van Pvc vloer ten opzichte van Laminaat

Er zijn dus verschillen tussen Pvc en laminaat. Die verschillen kunnen de doorslag geven voor welke vloer je gaat kiezen. 

  1. Beide vloeren zijn onderhoudsvriendelijk. Dus stofzuigen en als het nodig is lichtvochtig dweilen met een speciale reiniger is voldoende om de vloeren mooi te houden. Echter is een PVC vloer beter bestand tegen water en ander vocht.

  2. Pvc vloeren zijn dunner dan laminaat vloeren. Een plak Pvc is daarbij nog weer dunner dan klik PVC. 

  3. Plak pvc ( Dryback) wordt direct op de geëgaliseerde dekvloer verlijmd. Voordeel hiervan is dat dit bijzonder geluiddempend werkt. Laminaat wordt altijd zwevend gelegd, zodat er meer contactgeluid ontstaat, ondanks de ondervloer.

  4. Heb je vloerverwarming in huis? Let dan op! Dan is een Pvc vloer de beste keuze. Een PVC vloer heeft een erg lage warmteweerstand. Laminaat kan ook wel gebruikt worden, ondanks de iets hogere warmteweerstand. Hierbij moet dan wel een speciale ondervloer gebruikt worden.

  5. Ontstaan er beschadigingen in een verlijmd PVC deel, dan kun dit gemakkelijk vervangen worden. Bij een klik Pvc of laminaat vloer is dit een meer gespecialiseerd werkje omdat de vloerdelen uit elkaar geklikt moeten worden om bij het beschadigde vloerdeel te komen.

 

https://www.libertyprintairmaxzijn.nl/