Liberty printairmaxzijn
Image default
Electronica en Computers

Bespaar kosten met Hardware as a service

Heeft u al van Hardware as a Service gehoord? Hardware as a Service, afgekort als HaaS, houdt in dat u de hardware van een andere onderneming huurt. U kunt dus gebruikmaken van deze hardware, in plaats van eigen hardware te hoeven aankopen. Denk hierbij vooral aan servers voor bijvoorbeeld cloudopslag. Maar theoretisch gezien is ook fietsverhuur een vorm van Hardware as a Service. In dit artikel gaan we dieper in op cloud oplossingen.

Wat is Hardware as a Service?

Bij deze dienst stelt een onderneming of organisatie zijn hardware ter beschikking van een andere onderneming of organisatie. Mits een maandelijkse kost kan de huurder ongelimiteerd gebruikmaken van deze hardware. Afhankelijk van welke capaciteiten u kiest, kan deze huurprijs hoger of lager liggen. HaaS is een zogenaamde cloud solution. Dit betekent dat het systeem bereikbaar is via het internet. De huurder kan dus vanaf overal ter wereld verbinding maken met de dienst, zolang er een computer of smartphone met internetverbinding voorhanden is.

Wat zijn de voordelen?

Dit systeem heeft enkele grote voordelen ten opzichte van eigen hardware. Hieronder vindt u een lijstje.

  • Geen startkapitaal vereist

Voor deze vorm van computerinfrastructuur heeft u geen startkapitaal nodig. Dit is in tegenstelling tot de aankoop van eigen servers, wat erg veel geld kost. Dit “as a Service”-model vormt daarom vaak een interessante keuze. Een maandelijkse huurprijs maakt het financiële aspect van dure computersystemen houdbaar.

  • Goedkoper

In veel gevallen kunt u op lange termijn geld besparen met cloud oplossingen als HaaS. Wanneer u eigen servers inzet, betaalt u niet enkel de hoge aankoopprijs, maar ook het energieverbruik. Bovendien hoeft u geen personeel in te zetten voor het onderhoud van deze systemen. De onderneming die u de servers verhuurt, is hier verantwoordelijk voor. Ten slotte betaalt u enkel voor de capaciteiten die uw onderneming of organisatie nodig heeft. U betaalt dus nooit voor wat u niet gebruikt. Cloud solutions zijn erg flexibel en kunnen meegroeien met de noden van uw bedrijf.

  • Niet verantwoordelijk voor onderhoud

Zoals eerder vermeld hoeft u niet in te staan voor het onderhoud. Dit betekent ook dat wanneer u niet de technische kennis in huis heeft om dergelijk onderhoud uit te voeren, u ook geen beroep moet doen op externe bedrijven. U kunt erop rekenen dat uw computerinfrastructuur altijd online en bereikbaar is.

  • Omgevingsfactoren

Last but not least: u hoeft geen rekening te houden met de omgeving waarin uw servers staan. Fysieke servers kunnen namelijk veel lawaai maken. Bovendien kunnen deze veel warmte produceren. In een kleine ruimte, die niet goed geventileerd is, kan er dus oververhitting ontstaan. Ten slotte hoeft u ook geen rekening te houden met noodoplossingen bij stroomuitval. U kunt ervan uitgaan dat de verhuurder voor de nodige beveiliging zorgt. U verliest dus geen data.

bron: https://neg-itsolutions.nl/it-oplossingen/device-as-a-service