Liberty printairmaxzijn
Image default
Dienstverlening

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het opslaan van brandhout

Met de vooruitgang van de technologie zijn er nu veel oplossingen voor de opslag van brandhout, die niet alleen functioneel maar ook esthetisch aantrekkelijk zijn. Van elegante metalen brandhoutmanden tot moderne brandhoutplanken met ingebouwde ventilatiesystemen, er is voor elk huis en elke stijl iets te vinden. Toch zijn er een aantal veel voorkomende fouten in de opslag die maken dat het hout, dat zojuist gekocht is bij de houthandel, niet goed opgeslagen wordt. Dit kan het hout aantasten, en in het ergste geval zelfs onbruikbaar maken. Dit zijn de meest gemaakte fouten als het gaat om de opslag van brandhout. 

Hout opslaan in een vochtige ruimte 

Het opslaan van vochtig hout kan leiden tot problemen zoals rook, roetvorming en inefficiënte verbranding. Zorg er daarom altijd voor dat het brandhout goed gedroogd is voordat je het binnen opbergt. Als het meeste vocht is verdampt, resulteert dit in een schonere en efficiëntere verbranding. Houd bij het kiezen van een ruimte om het hout in op te slaan rekening met de luchtvochtigheid. Kelders, bijvoorbeeld, kunnen vaak vochtig zijn, wat de kwaliteit van het hout kan aantasten. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is, en dat het hout van de vloer wordt getild.

Hout opslaan in het verkeerde materiaal 

Hoewel houten manden er esthetisch aantrekkelijk uitzien, kunnen ze gevoelig zijn voor vocht en schimmel. Kies daarom materialen die duurzaam zijn, en bestand tegen deze invloeden. Staal of metaal, bijvoorbeeld, zijn duurzaam en goed bestand tegen vocht. De materiaalkeuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, en de omstandigheden van de woning. 

Het risico van ongedierte onderschatten

Ongedierte zoals termieten, ratten en andere knaagdieren kunnen het hout beschadigen. Zorg er daarom voor dat je de houtopslag regelmatig inspecteert op tekenen van ongedierte, en onderneem actie als je er ongedierte aantreft. Het is een goed idee om de houtopslag minimaal één keer per maand te inspecteren. Tekenen dat de ongedierte het hout heeft aangetast zijn bijvoorbeeld afgeknaagde stukken hout of uitwerpselen. Kleine hoopjes zaagsel in de buurt van het brandhout kunnen duiden op termieten. 

Hout opslaan in een volle ruimte 

Het volproppen van de opslagruimte waar het hout bewaard wordt kan een goede luchtcirculatie belemmeren, en tot vochtproblemen leiden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft, zodat de lucht rond het hout goed kan circuleren. Het is daarnaast het beste om brandhout niet direct naast een warmtebron te leggen, zoals een kachel of radiator. Door de hitte kan het hout te veel uitdrogen, wat de eigenschappen en daarmee de mogelijkheid tot verbranding kan beïnvloeden.