Liberty printairmaxzijn
Image default
Gezondheid

10 tips om rugpijn te voorkomen of op te lossen

Je hebt pijn in de onderrug en dat kan verschillende redenen hebben. Fysio’s zijn er om de oorzaak van die pijn te achterhalen, zodat ze kunnen helpen om je ongemak op te lossen. Fysiotherapie is dan ook echt dé manier om je rugklachten terug naar “een normaal niveau” te brengen! Hieronder geven wij je tien tips, die kunnen helpen om rugklachten te voorkomen.

10 tips om rugpijn te voorkomen

  1. Ga regelmatig sporten: een goede conditie vermindert de kans op blessures én helpt bij het herstel van bestaande blessures.
  2. Ga niet meer sporten dan je aankan: heb je lichamelijk geen kracht? Train dan eerst op die punten vooral thuis, bijvoorbeeld met stretchoefeningen en oefeningen voor de buikspieren om je rugspieren te ondersteunen.
  3. Ga nooit “over je grenzen” als het gaat om sport, maar pas wel op dat je niet té weinig doet.
  4. Maak fysieke oefeningen: zeker als je last hebt van rugklachten is krachttraining echt iets wat moet gebeuren! Fijn om te weten dat de meeste spiergroepen in de onderrug, bovenbenen en billen worden getraind.
  5. Zorg voor een goede houding: probeer rechtop te blijven staan of zitten, niet gebogen! Dit kost de rug minder energie en voorkomt vervelende blessures.
  6. Vermijd langdurig zitten: ook dit kost veel energie van de rugspieren en is niet goed voor je lichaam. Zet regelmatig even een stapje in de richting van beweging!
  7. Zorg voor een goede matras: als je de nacht op een hard matras doorbrengt, is het slim om te kiezen voor één die goed ondersteund.
  8. Zorg voor een rugkussen: als liggen pijnlijk is, kan dit kussen helpen om de druk van de lendenwervels op de matras te verminderen.
  9. Slaap op je zij: dit is een goede houding om in slaap te vallen, omdat het de druk van de rug evenredig over beide zijden verdeelt.
  10. Voorkom krachtige en/of grote bewegingen: dit is ook echt iets om te vermijden bij rugklachten. Ga niet naar de sportschool, vooral als je net last hebt van rugpijn! Doe in plaats van krachttraining oefeningen op eigen kracht.