Liberty printairmaxzijn
Image default
Gezondheid

Hoe Dopamine werkt

De meeste dopamine die door je lichaam wordt geproduceerd, wordt gemaakt in de middenhersenen, waarna het wordt gedistribueerd naar verschillende gebieden in je hersenen. Ondanks tientallen jaren van onderzoek zijn wetenschappers nog steeds verbijsterd over het exacte mechanisme van dopamine in de hersenen.

Er zijn vier belangrijke routes voor dopamine in je hersenen. Elk regelt een ander proces in je lichaam. Drie van deze routes zijn uw beloningsroutes en hun functie is om dopamine in uw hersenen af ​​te geven wanneer u een belonende activiteit uitvoert.1

Wat veroorzaakt lage dopamine-niveaus?

Veel dingen kunnen een laag dopaminegehalte veroorzaken. Sommigen van hen omvatten:

  • Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen zijn in verband gebracht met lage dopaminegehalten. Aandoeningen zoals schizofrenie, de ziekte van Parkinson, depressie, middelenmisbruik en bipolaire stoornis zijn veelvoorkomende boosdoeners van lage dopaminegehalten.
  • Slecht dieet: Het eten van een dieet dat niet voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale gezondheid van de hersenen kan lage dopaminegehalten veroorzaken, vooral een dieet dat geen tyrosine bevat.
  • Middelenmisbruik: Misbruik van alcohol kan er op de lange termijn voor zorgen dat uw lichaam de natuurlijke productie van dopamine vermindert. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat u afhankelijk bent van de stof die u misbruikt.
  • Bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antidepressiva en antipsychotica, werken door zich te binden aan dopaminereceptoren. Dit blokkeert de natuurlijke activiteit van dopamine in je hersenen.

Merk je dat jouw dopamine level laag blijft en wil je daar graag hulp bij? Dan is het verstandig om met een coach aan de slag te gaan.

https://nickdewaard.nl/